De Kom van Licht

img_2716Tijdens mijn Lomi Lomi cursus vertelde Kumu (leraar) Pauline mij over de Kom van Licht (Bowl of Light). Ze had een houten schaal en een heleboel soorten steentjes. Als wij negatieve gedachten hadden over onszelf of wat er gebeurde binnen de groep mochten we een steentje in de schaal leggen. Aan het eind van de dag nam iemand het initiatief om de schaal weer leeg te gooien. Omdat dit zo mooi symbolisch is voor ons leven wil ik graag dit Hawaiiaanse ritueel met jullie delen.

Ieder van ons is geboren met een perfecte Kom van Licht. Deze kom representeert onze ware identiteit, een vaartuig van schitterend Licht. Als je wordt geleerd om met liefde en respect voor jouw licht te leven, dan zal je groeien in kracht en gezondheid en kan je alles doen – zwemmen met de haai, vliegen met de vogels, te leren kennen en alle dingen te begrijpen.

In het leven doe je echter allerlei ervaringen op, angst, onzekerheid, negatieve gedachten over jezelf of anderen. Op die momenten leg je een steen in jouw kom van licht en daardoor blokkeert een deel van het licht. Als je steeds stenen in de kom blijft leggen zal de kom uiteindelijk vol stenen zitten en zal het licht uit gaan.

Als je op enig moment vrij wilt komen van deze angsten, onzekerheden of negatieve gedachten is het enige wat je moet doen de kom ondersteboven draaien zodat de stenen eruit zullen uitvallen, en het licht zal weer groeien en helder schijnen.

In dit Hawaiiaanse verhaal vertegenwoordigt de kom van licht onze ware essentie: puur licht, pure liefde. Als we ons bewust zijn van dit licht, leven we in onze hoogste staat van vrijheid, onze soevereiniteit. De stenen in de kom vertegenwoordigen de pijn en het lijden dat we leiden door de weerstand in ons leven in plaats van te vertrouwen, en door onszelf of anderen niet te accepteren zoals we zijn. Als wij onze kom van licht met stenen vullen, verliezen we de verbinding met de essentie en geeft het een gevoel los te komen van de bron van liefde en licht.

Wat zou het mooi zijn als we onze stenen gewoon konden dumpen en weer opnieuw mogen beginnen. De realiteit is dat al onze ervaringen, zowel plezierig en pijnlijk, altijd deel uit blijven maken van wie we zijn. Het is niet mogelijk om ze te ontkennen of te verwijderen. Wat we wel kunnen doen is terugkeren naar het licht in onze kom, zodat de herinneringen aan onze wonden niet langer een negatieve invloed hebben. Door de stenen met onze liefdevolle aanwezigheid op te poetsen veranderen ervaringen van pijn en lijden in een schat aan ongerepte, veelzijdige kristallen wat neerkomt op een rijk geleefd leven.

Tijdens een massage of pulssessie kan je kijken naar blokkades (stenen) in je lichaam. Door deze zonder oordeel, en zonder iets te willen veranderen, te accepteren (poetsen) kan je alles weer te laten stromen (licht). Ik nodig je graag uit dit te komen ervaren.

Keer iedere dag je kom van licht om, verander je stenen in kristallen en leef steeds in het licht.