BLOG

Aarden en gronden

663-boom-zonsondergang-kleurrijk-480-fotos-voor-therapeutenRegelmatig praat ik met mijn cliënten over goed geaard zijn. Eenvoudig gezegd: goed contact maken en in verbinding zijn met de aarde. Stevig op de grond staan, hier op aarde.

We doen dan vaak de meditatie van de boom. Om deze nu thuis ook te kunnen oefenen heb ik deze meditatie hier kort uitgeschreven.

Ga ergens in huis op een plek staan waar je voor je gevoel lekker rustig staat.
Sluit je ogen, en adem een paar keer diep in en uit (buikademhaling)
Ga met blote voeten op een vlakke ondergrond staan, laat het weer het toe ga dan lekker buiten staan.

Visualiseer ( – probeer het voor je te zien –  ) dat je een boom bent en dat er vanuit je voeten wortels heel diep de aarde in gaan, lange stevige krachtige wortels. Zo diep, tot in de aller diepste kern van moeder aarde. Dan visualiseer je dat je die wortels vastzet, verbind in de kern van moeder aarde.

Voel je dat je naar beneden wordt getrokken, dat je aard? En worden je armen zwaar? Dat is juist goed! Je bent nu beter verbonden met de aarde, je staat steviger en krachtiger op de grond !

Blijf zo een tijdje staan en kijk eens wat voor boom je bent. In welke omgeving sta je en welk seizoen is het. Dit kan allemaal wat zeggen over hoe je in het hier en nu in het leven staat.

Advertentie

De Kracht van Ademen

402-lucht-wolken-blauw-480-fotos-voor-therapeutenBij massages geef ik regelmatig aan dat een mooie buikademhaling goed voor je is. Tijdens de behandeling oefenen we dat ook maar thuis is dat wat lastiger. Daarom onderstaande oefening die je thuis iedere dag kan doen. Als je met twee bent kan iemand de tekst rustig voorlezen (neem de tijd, vooral aan het eind) en de ander concentreert zich op de adem. Daarna draai je de rollen om.

Ga rustig staan, zitten, liggen.
Sluit (als dat kan) je ogen.
Ontspan je kaken, je nekspieren, je schouders.
Hou altijd je rug recht.
Hou je lichaam verder stil.
Bewust ademen

Richt je aandacht, je bewustzijn op je adem.
Je hoeft niets te veranderen, niets te doen.
Volg je adem door je neus/mond naar binnen.
En weer door je mond/neus naar buiten.
Blijf enkele momenten / minuten zo ademen.

Adem in, adem uit.
Volg je adem, loop er niet op vooruit, blijf niet achter.
Neem waar wat je lichaam doet.
Je buik gaat omhoog, of je borst zet uit.

Adem in, adem uit.
Ontspannen ademen
Voel hoe je ontspant, hoe je verzacht.
Als er spanning in je lijf is, adem daar dan naar toe…
Span die plek extra aan en laat dan los.

Adem in, adem uit.
Merk op dat je ademhaling als vanzelf langzamer wordt.
Je hoeft niets te doen.
Laat je ademhaling maar langzaam en dieper worden.

Blijf wel met je bewustzijn steeds bij je ademhaling.
Als er gedachten zijn – is niet erg –
Ze gaan weer voorbij
en dan richt jij je bewustzijn weer op je ademhaling.

Blijft met je bewustzijn steeds bij je ademhaling.
Als er gevoelens / emoties komen – is niet erg –
Laat ze er zijn, omvat ze liefdevol.
Richt je aandacht weer op je ademhaling.

Voel hoe je lichaam zich vult met lucht.
Bedenk maar dat er in deze lucht zuurstof en levensenergie zit.
Laat elke cel van je lichaam maar geraakt en gevuld worden door je adem.
Adem in, adem uit.

De Kom van Licht

img_2716Tijdens mijn Lomi Lomi cursus vertelde Kumu (leraar) Pauline mij over de Kom van Licht (Bowl of Light). Ze had een houten schaal en een heleboel soorten steentjes. Als wij negatieve gedachten hadden over onszelf of wat er gebeurde binnen de groep mochten we een steentje in de schaal leggen. Aan het eind van de dag nam iemand het initiatief om de schaal weer leeg te gooien. Omdat dit zo mooi symbolisch is voor ons leven wil ik graag dit Hawaiiaanse ritueel met jullie delen.

Ieder van ons is geboren met een perfecte Kom van Licht. Deze kom representeert onze ware identiteit, een vaartuig van schitterend Licht. Als je wordt geleerd om met liefde en respect voor jouw licht te leven, dan zal je groeien in kracht en gezondheid en kan je alles doen – zwemmen met de haai, vliegen met de vogels, te leren kennen en alle dingen te begrijpen.

In het leven doe je echter allerlei ervaringen op, angst, onzekerheid, negatieve gedachten over jezelf of anderen. Op die momenten leg je een steen in jouw kom van licht en daardoor blokkeert een deel van het licht. Als je steeds stenen in de kom blijft leggen zal de kom uiteindelijk vol stenen zitten en zal het licht uit gaan.

Als je op enig moment vrij wilt komen van deze angsten, onzekerheden of negatieve gedachten is het enige wat je moet doen de kom ondersteboven draaien zodat de stenen eruit zullen uitvallen, en het licht zal weer groeien en helder schijnen.

In dit Hawaiiaanse verhaal vertegenwoordigt de kom van licht onze ware essentie: puur licht, pure liefde. Als we ons bewust zijn van dit licht, leven we in onze hoogste staat van vrijheid, onze soevereiniteit. De stenen in de kom vertegenwoordigen de pijn en het lijden dat we leiden door de weerstand in ons leven in plaats van te vertrouwen, en door onszelf of anderen niet te accepteren zoals we zijn. Als wij onze kom van licht met stenen vullen, verliezen we de verbinding met de essentie en geeft het een gevoel los te komen van de bron van liefde en licht.

Wat zou het mooi zijn als we onze stenen gewoon konden dumpen en weer opnieuw mogen beginnen. De realiteit is dat al onze ervaringen, zowel plezierig en pijnlijk, altijd deel uit blijven maken van wie we zijn. Het is niet mogelijk om ze te ontkennen of te verwijderen. Wat we wel kunnen doen is terugkeren naar het licht in onze kom, zodat de herinneringen aan onze wonden niet langer een negatieve invloed hebben. Door de stenen met onze liefdevolle aanwezigheid op te poetsen veranderen ervaringen van pijn en lijden in een schat aan ongerepte, veelzijdige kristallen wat neerkomt op een rijk geleefd leven.

Tijdens een massage of pulssessie kan je kijken naar blokkades (stenen) in je lichaam. Door deze zonder oordeel, en zonder iets te willen veranderen, te accepteren (poetsen) kan je alles weer te laten stromen (licht). Ik nodig je graag uit dit te komen ervaren.

Keer iedere dag je kom van licht om, verander je stenen in kristallen en leef steeds in het licht.