Wat is massage in het algemeen?
Uit de natuurlijke behoefte aangeraakt te worden, is de massage als therapie ontstaan. De eerste literatuur over massage stamt uit China. Vanuit het Verre Oosten kwam het masseren naar het Midden Oosten en zo verder naar Europa en de rest van de wereld.

Een massage is een behandeling van het lichaam door systematisch over de huid te wrijven, te strijken en of de huid te kneden. Dit kan door alleen gebruik te maken van de handen of er worden materialen zoals warme stenen of bamboestokken gebruikt.

Wat is het effect van een massage?
Een massage is altijd ontspannend en herstelt het evenwicht van je lichaam. Door het ervaren van ontspanning en rust zal er ook meer ruimte ontstaan voor nieuwe energie.

Wat is holistisch pulsen?
Holistisch Pulsen is een zachte en diep helende vorm van lichaamswerk.
De zachte kracht van ritmisch bewogen worden (pulsen) geeft het lichaam het signaal dat het veilig is om zich te openen. Je kan op diep niveau naar jouw lichaam luisteren.

Wat is Dorn therapie en Breuss massage?

De Dorn therapie is een zachte, dynamische manier om wervel scheefstand en beenlengteverschil op te heffen en is ontwikkeld door Dieter Dorn. Tijdens de gehele behandeling heb je een belangrijke en actieve rol door te bewegen terwijl ik de wervel scheefstand corrigeer. Daarnaast wordt je uitgenodigd om thuis actief en bewust zelfhulpoefeningen uit te voeren voor een blijvend resultaat. De Breuss massage is een zachte massage van de wervelkolom.

Wat is Fibromassage ?

Je kunt fibromyalgie niet genezen, maar met fibromassage kun je een hoop ongemak wegnemen. Door dat de spieren losgemaakt worden, heb je minder last van verklevingen en dus minder pijn. Je beweegt hierdoor beter, waardoor je je helemaal wat beter gaat voelen. Ook wordt door de fibromassage de bloedsomloop gestimuleerd.

Onder ‘Kies een behandeling’ vindt je alle vormen en hun verdere uitwerking.

Ik zou best wel een behandeling willen ondergaan, maar ik durf (nog) niet zo goed. Wat kan ik doen?
Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je kunt dan de ruimte zien en mij leren kennen. Ik zal je het een en ander vertellen over de mogelijke behandelingen en al je vragen beantwoorden. Hoogstwaarschijnlijk verlaagd dit de drempel om een vervolgafspraak te maken voor een behandeling of als het goed voor je voelt kan je meteen een behandeling ondergaan. Voelt het niet goed, voel je dan niet bezwaard, ik respecteer altijd de keuze die jij maakt.

Ik heb wat minder te besteden, kan ik dan ook een behandeling ondergaan?
Heb je iets minder te besteden, dan mag dat geen belemmering zijn om toch te komen genieten van een heerlijke behandeling. Gewoon een afspraak maken. Je betaalt dan naar draagkracht. Welkom!

Vanaf welke leeftijd kan ik een behandeling ondergaan?
Dat kan al vanaf dat je baby was. Mijn behandelingen zijn voor elke leeftijd. Als je jonger bent als 16 jaar komt je vader of moeder mee. Ben je ouder dan kies je zelf of je iemand mee neemt of alleen komt.

Wanneer mag ik gemasseerd worden?
Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de beslissing of je jezelf laat behandelen of niet. Bij massage geld dat ik in een aantal gevallen je niet kan behandelen, die contra-indicaties kan je hier nalezen. Als je twijfelt dan raad ik je aan contact op te nemen met jouw huisarts of specialist.

Wanneer mag ik gepulst worden?
Altijd! Voor holistisch pulsen zijn in principe geen restricties.

Hoe maak ik een afspraak?
Een afspraak kan je maken door op het menu van deze website te kiezen voor ‘Maak een afspraak’. Lukt dat niet, bel, mail, sms of WhatsApp mij dan voor een plek in de agenda.  Wil je op een ander tijdstip, neem dan even contact met mij op.

Is de praktijkruimte goed bereikbaar?
Mijn praktijkruimte bevindt zich op de eerste verdieping, je zult 1 trap op moeten lopen. Is dat bezwaarlijk neem dan contact met mij op, dan kijken we naar andere mogelijkheden.

Wat is een intake?
Bij je eerste bezoek zal ik kort een aantal vragen met je doornemen omtrent je medische achtergrond. Dit is noodzakelijk voor mij om te weten, zodat ik je op de juiste wijze behandel. De volgende vragen zal ik in ieder geval stellen:

– Heb je ervaring met de behandeling?
– Wat verwacht je van mijn behandeling?
– Heb je klachten/beperkingen/gevoeligheden waar ik rekening mee moet houden?
– Ben je allergisch voor bijvoorbeeld bepaalde oliën?

Bij de Dorn therapie is de intake uitgebreider en bevat dan een houdingsanalyse.

Ik ben zwanger, kan ik dan een behandeling krijgen?
Wanneer je gezond bent en de zwangerschap zonder complicaties verloopt, is een massage of pulsen tijdens je zwangerschap geen probleem. Er gebeurt ontzettend veel met je tijdens een zwangerschap en een massage of pulsen kan juist in deze periode een weldadige ervaring zijn.

Holistisch Pulsen kan tijdens de gehele zwangerschap.

Voor massage geldt dat zolang je niet in de eerste 12 weken van je zwangerschap zit en je huisarts of verloskundige heeft geen negatief advies gegeven over massage kan ik je gewoon masseren. Wel sla ik bepaalde drukpunten over. Vind je het lastig of pijnlijk om op je buik te liggen? In de zijligging kun je ook genieten van een heerlijke massage.

Dorn therapie, Breuss massage, Lomi Lomi, bamboe- en hotstonemassage zijn niet mogelijk tijdens de zwangerschap.

Kan een hotstone massage ook in de zomer?
Een hotstone massage geef ik alleen als de buitentemperatuur beneden de 24 graden ligt in verband met oververhitting van je lichaam. Omdat de Nederlandse zomers nogal grillig kunnen verlopen zal ik steeds inschatten of het mogelijk is. Heb je geboekt en de temperatuur is hoger dan 24 graden dan neem ik contact met je op om een andere afspraak te maken of om een andere massage te kiezen.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op een behandeling?
Een speciale voorbereiding is niet nodig. Toch zijn er een aantal tips die er voor kunnen zorg dragen dat je optimaal kunt genieten van je behandeling.

 • Eet niet te zwaar en in ieder geval één uur voor een behandeling.
 • Drink in de uren voor je behandeling geen of zo min mogelijk koffie of alcohol.
 • Zorg ervoor dat je je ontspannen en fris voelt voor de behandeling, neem even een douche als dat mogelijk is.
 • Als je direct vanuit drukke bezigheden komt, neem even de tijd voor jezelf, maak b.v. even een wandelingetje voor je aan de behandeling begint. Desnoods starten we iets later.
 • Zorg ervoor dat je het niet te koud hebt, warme spieren ontspannen zich veel sneller.
 • Ga voor de behandeling even naar het toilet, een volle blaas is heel vervelend als je op de tafel ligt
 • Laat sieraden, die je af wilt doen, thuis
 • Trek lekkere makkelijke kleding aan, er kan soms wat olie op komen
 • Als je bij de Lomi Lomi massage ondergoed wilt aanhouden neem dan schoon ondergoed mee
 • Make-up gaat gegarandeerd uitlopen tijdens de massage, dus kom gewoon lekker naturel
 • Tijdens de massage wil je niet gestoord worden, dus laat de telefoon lekker thuis of zet hem tijdens de massage uit

Moet ik iets meenemen?
Je hoeft niets mee te nemen, handdoeken en lakens zijn aanwezig. Wanneer je contactlenzen draagt kan je eventueel een lenzenbakje meenemen zodat je ze tijdens de behandeling uit kunt doen. Zo voorkom je dat jouw ogen erg droog worden.

Wanneer je bij de Lomi Lomi massage ondergoed aan wilt houden neem dan schoon ondergoed mee.

Mag ik voor de massage ook eigen massageolie of doek meenemen?
Wil je eigen olie of een eigen doek gebruiken, neem die dan zeker mee.

Mag ik eigen muziek meenemen?
Ik maak gebruik van Spotify Premium dus heb bijna alle muziek beschikbaar.

Kan ik ook met twee personen tegelijk komen voor een behandeling?
Als je beide behandeld wilt worden, dan kan dat overdag door een dubbele afspraak te plannen. Kom je op een avond dan kan ik maar één behandeling geven.  Als je dat wilt kan er wel iemand mee komen. Er staat dan een lekkere luie stoel klaar waar je partner in kan wachten en kan meegenieten van alles wat er gebeurd.

Wat voor olie gebruik je bij de massage?
De massageolie die ik gebruik is natuurlijke sesam-, olijf-, druivenpit-, of amandelolie. Heb je een allergie dan hoor ik dat graag i.v.m. het gebruik van het soort olie.

Hoelang duurt een behandeling ongeveer?
Bij een massage komt bijna het hele lichaam aan bod, ben je helemaal ontspannen en duurt ongeveer 1 1/2 uur. Een sessie holistisch pulsen duurt ongeveer een uur. Een stoelmassage duurt ongeveer een half uur. Een behandeling van Dorn therapie met Breuss massage duurt 1 1/2 uur.

Moet ik al mijn kleren uitdoen voor de behandeling?
Bij Holistisch Pulsen en de Lomi Lomi stoelmassage kan je kleding aanblijven maar zorg wel voor makkelijk zittende, niet knellende, kleding. In de praktijkruimte kan je omkleden als je dat wilt.

Bij de Dorn therapie wordt je behandeld in ondergoed. Bij de Breuss massage wordt de rug ontbloot.

Bij alle andere massages zal ik met olie werken en lange strijkingen over het lichaam uitvoeren en dan is het meest makkelijke als je niets aan hebt, gewoon bloot. En wat is er mooier dan jezelf helemaal bloot te geven en vrij te voelen. Daarnaast komt het de kwaliteit van de massage ten goede want waar kleding zit kan ik niet met olie masseren. Je ligt wel onder een doek en zal ik alleen de te masseren delen vrijmaken.

In de traditie van de Lomi Lomi tafelmassage is het gebruikelijk om naakt te zijn zodat er niks in de weg kan zitten wat de vloeiende bewegingen kan verstoren. Wel zal ik volgens de Lomi traditie de intieme delen van jouw lichaam netjes afdekken met een sarong.

Als jij je echter niet op je gemak voelt wanneer je helemaal bloot bent, houd dan iets aan. Je moet ontspannen van je massage kunnen genieten. Als je wat aan wilt houden dan adviseer ik voor de dames een bikinibroekje of string. Als je een bh aan wilt houden dan zal ik deze tijdens de behandeling van de rug wel even los maken. Voor de heren die wat aan willen houden is een slip of string het meest handig, dus liever geen boxershorts. Doe wel goed wasbaar ondergoed aan want er kan wel wat olie op komen. Als je bij de Lomi Lomi wat aan wilt houden doe dan zeker oud ondergoed aan en neem schoon ondergoed mee.

Praten we tijdens de behandeling?
Tijdens de behandeling praten we weinig, zodat je je lekker op je gevoel kunt concentreren. Maar: als je iets minder prettig vindt, zeg het gewoon. Is het niet helemaal optimaal op je afgestemd: geef het meteen aan (‘iets steviger, zachter, langzamer, nee juist daar, de muziek wat harder/zachter’). Wil je eens diep zuchten, komen er emoties los, houd het niet tegen. Jíj staat centraal. Dit is jóuw behandeling.

Moet ik douchen na de massage?
Tijdens de massage gebruik ik olie, misschien voor je gevoel wel veel olie. Toch trekt deze snel in je huid en hoef je na de massage niet te douchen. Geniet nog even na van het moment en je zachte huid.

Ik heb gehoord dat je emotioneel kan worden tijdens of na de behandeling. Hoe werkt dat?
Het kan zijn dat tijdens de behandeling emoties, herinneringen of gedachten naar boven komen. Het gaat er om deze te herkennen, erkennen en ze te aanvaarden als deel van jezelf. Mocht iets je raken en voelt het alsof je even zou willen huilen laat de tranen dan gewoon lopen, het lucht enorm op en bespaart je hoofdpijn. Je krijgt van mij een zakdoek aangereikt. Voel je veilig, alles wat er gebeurd of wat jij wilt bespreken blijft tussen vier muren.

En na een behandeling, wat beveel je mij dan aan?
Rustig bijkomen en vooral veel drinken. Neem na een behandeling even de tijd om weer rustig bij te komen en na te genieten van je behandeling. Verder is het heel belangrijk om na de behandeling en de dag daarna veel water of thee te drinken. Minimaal 1,5 liter per dag.

Na een behandeling Dorn therapie is het raadzaam om de drie dagen na de behandeling geen zware lichamelijke activiteiten uit te voeren om zo optimaal te profiteren van de behandeling.

Moet ik na een behandeling nog ergens rekening mee houden?
Schrik niet, een massage kan veel losmaken. Bij de één wat meer als bij de ander maar dat kan gepaard gaan met transpireren, gevoelige spieren, slaperigheid, duizeligheid, koud of warm worden, lichte vorm van hoofdpijn, tintelingen, vermoeidheid,  meer urine uitscheiding of verandering van de urinekleur, verandering in de ontlasting, meer dromen. Maar er kan ook een gevoel van vitaliteit en / of ontspanning zijn.

De uitwerking van een behandeling gaat dus vaak nog door na een behandeling, geef jezelf daar de tijd en ruimte voor. Heb je veel langer dan twee dagen na de behandeling last van bovenstaande naweeën, laat me dat dan vooral weten. Dan is het nodig de intensiteit van vervolgbehandelingen aan te passen. Veel klachten kunnen worden voorkomen door veel water te drinken, vooral de eerste uren en de dag na de behandeling.

Ook kunnen de emotionele of energetische gevolgen van een behandeling nog langer voelbaar zijn na afloop. Een behandeling brengt je dichter bij jezelf en wat er in je speelt. Het kan waardevol zijn aandachtig te ervaren wat er zich in jezelf aandient.

Heb je na een behandeling vragen over de nawerking ervan, neem vooral contact met me op.

Als jij of ik door omstandigheden niet kan, wat doen we dan?

Naast de massagepraktijk run ik ook een verhuis en opslag bedrijf. Het kan zijn dat de werkzaamheden op een dag uitlopen. Ik neem dan tijdig contact op om te vragen of je wat later kan komen, of dat we de afspraak verplaatsen. Als ik ziek ben zal ik je zo spoedig mogelijk informeren en maken we een andere afspraak.
Komt het jou niet uit, bel dan even of annuleer je afspraak via de mail die je gehad hebt zodat ik weet dat je niet komt. Annuleren doe je niet zomaar dus daar zijn geen kosten aan verbonden.

Ben je zelf naakt tijdens een massage?
Nee, zelfs niet op verzoek.

Doe je ook erotische behandelingen?
Nee, mijn behandelingen zijn serieus en ik ga daar integer en professioneel mee om.

Mijn vraag vindt ik hier niet terug. Wat nu?
Heb je nog andere wensen of vragen, voel je dan vrij om te vragen door een mail te sturen.

Advertentie